مقدمه و هدف: بیماری آلزایمر، یکی از چالشهای جدی برای جامعه علمی و پزشکی است. این اختلال پیشرونده باعث تضعیف شدید عملکرد مغز و اختلال در تفکر و حافظه میشود و تاکنون درمان قطعی برای آن یافت نشده است. هدف ما در این مقاله، بررسی تأثیر ترکیبی تمرینات هوازی و مصرف عصاره زعفران بر حافظه فضایی و میزان تجمع آمیلوئید بتا در بافت هیپوکامپ مدلهای حیوانی مبتلا به آلزایمر است. روش کار: در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر بالغ به شکل تصادفی در چهار گروه آلزایمری شامل کنترل، تمرینات هوازی، تمرینات هوازی + عصاره و عصاره تقسیم شدند. برای ایجاد مدل آلزایمر، آمیلوئید بتا 42-1 به هیپوکامپ تزریق شد. موشهای صحرایی گروه عصاره و گروه تمرین، عصاره را به میزان صد میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، روزانه یک مرحله راس ساعت 8 صبح به مدت 7 روز در هفته به مدت 12 هفته از طریق گاواژ دریافت کردند. تمرینات هوازی به مدت 12 هفته و شامل 3 جلسه در هفته انجام گردید. برای ارزیابی حافظه فضایی از آزمون ماز شعاعی، اندازهگیری پروتئین آمیلوئید بتا با روش الایزا و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه بهره گرفته شد. یافته ها: نتایج نشان داد که پس از 12 هفته تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره زعفران، عملکرد حافظه فضایی در گروههای مداخله در مقایسه با گروه کنترل به صورت معناداری افزایش یافته است (0/05>p). همچنین، میزان تجمع آمیلوئید بتا در گروههایی که تمرینات هوازی، تمرینات هوازی به همراه عصاره، و تنها عصاره دریافت کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش یافت (0/05>p). نتیجهگیری: به نظر میرسد که تمرینات هوازی همراه با مصرف عصاره زعفران به بهبود عملکرد حافظه فضایی کمک کرده و منجر به کاهش تجمع آمیلوئید بتا در بافت هیپوکامپ موش های صحرایی نر مبتلا به آلزایمر میشود. |
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |