مقدمه: امروزه استرس یکی از علل عمده بسیاری از اختلالات روانی، بیماریهای قلبی، سرطان، ناراحتیهای گوارشی، پوستی، مشکلات سیستم ایمنی و ... محسوب میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش مبتنی بر مدل تعاملی لازاروس و فولکمن بر مهارتهای مقابله با استرس در کارکنان بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت انجام شده است.
روش کار: پژوهش حاضر مطالعه مداخلهای و از نوع نیمه تجربی است که بر روی 84 نفر از کارکنان بهداشتی شهر جیرفت با روش سرشماری و با استفاده از پرسشنامه روشهای کنار آمدن لازاروس و فولکمن که روایی و پایایی آن در مطالعات متعدد اثبات شده، با استفاده از نرمافزار SPSS18 و آزمونهای آماری توصیفی و استنباطی، کای دو و ویلکاکسون در سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شده است.
یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان در مطالعه 51/6 ± 91/34 سال، میانگین سابقه کار 36/7 ± 22/11 سال بود. در این مطالعه تفاوت میانگین نمره تمامی حیطههای کنار آمدن لازاروس و سبکهای مقابله هیجان مدار و مسئله مدار پس از مداخله آموزشی در گروه مداخله نسبت به قبل از مداخله از نظر آماری معنیدار بود (05/0>p) در حالی که این تفاوت در گروه شاهد معنیدار نبود (05/0<p).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای مطالعه حاضر میتوان نتیجه گرفت آموزش سبکهای مقابلهای مبتنی بر مدل لازاروس و فولکمن به کارکنان میتواند باعث افزایش استفاده از روشهای مقابلهای مسئله مدار و کاهش استفاده از سبکهای مقابلهای هیجان مدار و افزایش سطح سلامت در تمامی ابعاد بخصوص بعد روانی شود.
کلیدواژهها: استرس، مهارتهای مقابلهای، کارکنان
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |