دوره 6، شماره 2 - ( پاییز-زمستان 1398 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 193-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mehdipour A, Khaldari R, Bani-Asadipour B. Investigation of Radiogenesis Status of lantern mantles in Iranian Market Using Alpha-auto Radiography and Dosimetry Techniques. J Jiroft Univ Med Sci 2020; 6 (2) :187-193
URL: http://journal.jmu.ac.ir/article-1-296-fa.html
مهدی پور علی، خالداری رضوان، بنی اسدی پور بنفشه. بررسی وضعیت پرتوزایی توری چراغ های گاز سوز موجود در بازار ایران با استفاده از تکنیک آلفااتو-رادیوگرافی و دوزیمتری. مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت. 1398; 6 (2) :187-193

URL: http://journal.jmu.ac.ir/article-1-296-fa.html


1- استادیار پرتوشناسی، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
2- مربی فیزیک پزشکی، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
3- مربی ام آر آی، دانشکده پیراپزشکی، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
چکیده:   (6831 مشاهده)
 
مقدمه و هدف: توری‌هایی که در چراغ­های گازسوز استفاده می­شوند، حاوی مقادیری ماده پرتوزا می­باشند. توریم، ماده­ای پرتوزا با نیمه ‌عمر طولانی است که دوز دریافتی و عوارض ناشی از پرتو را در افراد افزایش می­دهد. هدف این پژوهش، تعیین میزان پرتوزایی توری چراغ­های گازسوز موجود در بازار ایران با استفاده از تکنیک آلفا اتورادیوگرافی و دوزیمتری است.
روش کار: در این تحقیق، توری‌های موجود در بازار تا حد امکان جمع­آوری شد که حاصل آن، پنج برند توری ساخت شرکت­های مختلف بود. توری‌ها به مدت 21 روز داخل کاست رادیوگرافی نگهداری و پس ‌از آن از داخل کاست خارج شده و تحت بررسی قرارگرفتند. دانسیته ایجاد شده روی فیلم‌ها با استفاده از دانسیتومتر Macbeth TD 504 اندازه­گیری شد و میزان تشعشع نیز با استفاده از دوزیمتر Radiation alert Monitor 5 مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته‌ها: بعضی از توری‌های چراغ­های گازسوز پرتوزا بودند و دانسیته ایجاد شده ناشی از تشعشعات آنها در کلیشه آلفا اتورادیوگراف با دیگری متفاوت بود. میانگین بیشترین و کمترین میزان دانسیته ایجاد شده به ترتیب 1/0±2/2 و 01/0± 28/0 و میانگین بیشترین و کمترین دوز قرائت شده به ترتیب 01/0± 13/2 میکروسیورت در ساعت مربوط به برند Butterfly و 01/0± 2/0 میکروسیورت در ساعت مربوط به برند Egret بود.
نتیجه‌گیری: میزان پرتو ساطع شده از توری­ها تفاوت­های بسیار زیادی دارد و بعضی توری­ها پرتوزایی ندارند. واردکنندگان توری­ چراغهای گازسوز باید جهت حفظ سلامت جامعه، قبل از وارد کردن این محصول با واحدهای دارای ­صلاحیت در این ارتباط مشورت­ کنند.
کلیدواژه‌ها: آلفا اتورادیوگرافی، توری، چراغ ‌گازسوز، توریم، دانسیته، دوزیمتری
متن کامل [PDF 505 kb]   (2847 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم پزشکی / فيزيک و مهندسي پزشکي
دریافت: 1398/8/6 | پذیرش: 1398/8/21 | انتشار: 1399/1/17

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Jiroft University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb