1- کارشناس ارشد پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- استادیار پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، kashaninia.za@iums.ac.ir
3- دکتری آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (2569 مشاهده)
مقدمه و هدف: هدف از زندگی در دوران سالمندی، فقط داشتن عمر طولانی و زنده بودن نیست، بلکه نوع و کیفیت زندگی و به تبع آن خودکارآمدی عمومی سالمندان نیز اهمیت دارد. لذا در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط سلامت اجتماعی با خودکارآمدی عمومی سالمندان ساکن شهر جیرفت در سال 1397 پرداخته شده است.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- همبستگی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 192 سالمند از شهرستان جیرفت برای شرکت در پژوهش انتخاب و پرسشنامه جمعیت شناختی و دو پرسشنامهی سلامت اجتماعی Keyes و پرسشنامهی خودکارآمدی عمومی Schwarzer و Jerusalem تکمیل گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارتوصیفی، آنالیز همبستگی، آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد. سطح معنیداری 0/05>p در نظر گرفته شد.
یافته ها: تمام افراد پژوهش از سلامت اجتماعی بالا برخوردار بودند. به جزء متغیر یکپارچگی اجتماعی، سایر متغیرهای تشکیل دهنده سلامت اجتماعی بر خودکارآمدی عمومی سالمندان تأثیر مثبت داشتند (0/01>p). متغیرهای سن، سطح تحصیلات، نوع شغل، سطح درآمد، بر میزان سلامت اجتماعی آنان مؤثر بوده است (0/01>p).
نتیجه گیری: ارتقاء سلامت اجتماعی در سالمندان می تواند منجر به خودکارآمدی بالا و به دنبال آن سلامت جسمی و روانی بالاتر، عملکرد فیزیکی بهتر و رضایت بالاتری از زندگی شود. بنابراین به منظور برنامه ریزی و سیاستگذاری موفق نظام سلامت در برابر پدیده سالمندی، ارتقاء سلامت اجتماعی سالمندان در جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است. |
|
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم پزشکی/ پرستاری دریافت: 1399/8/27 | پذیرش: 1399/12/23 | انتشار: 1399/12/23
ارسال پیام به نویسنده مسئول