Journal of Jiroft University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
J Jiroft Univ Med Sci
Medical Sciences
http://journal.jmu.ac.ir
1
admin
2538-2810
2538-2810
fa
jalali
1396
6
1
gregorian
2017
9
1
4
1
online
1
fulltext
fa
ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و میزان فلاونوئیدهای کل چای سیاه ایرانی و چای سیاه وارداتی در مقایسه با چای سبز
The comparative assessment of Antioxidant Capacity, Anti-Inflammatory effects and flavonoids of Iranian tea from Rudsar and imported black tea with green tea
علوم بهداشت / تغذیه
Health Sciences / Nutrition
پژوهشي
Research
<p><strong><span style="font-family:b mitra;">مقدمه:</span></strong><span style="font-family:b mitra;"> استفاده از مواد غذایی بهمنظور پیشگیری از بیماریها در سالهای اخیر مورد توجه محققان قرارگرفته است. چای منبع طبیعی کافئین، تئوفیلین، تیانین، اسکوربات و آنتیاکسیدانها است. هدف از این مطالعه بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی و اثرات ضد التهابی و میزان فلاونوئیدهای چای رودسر و چای سیاه وارداتی در مقایسه با چای سبز است.</span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;">روش کار:</span></strong> <span style="font-family:b mitra;">در مطالعه مقطعی حاضر</span><span style="font-family:b mitra;"> سه نمونه از هر چای به صورت تصادفی از سطح فروشگاههای زنجیرهای و نیز بازار مرکزی شهر تهران جمع­آوری شد سپس بهمنظور </span><span style="font-family:b mitra;">بررسی توان آنتیاکسیدانی انواع چای، از ارزیابی احیا یون مس (</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">Cupric assay</span></span><span style="font-family:b mitra;">) در حضور معرف مس و میزان جذب نوری آن در </span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">nm</span></span><span style="font-family:b mitra;">450</span> <span style="font-family:b mitra;">سنجیده شد.</span> <span style="font-family:b mitra;">قدرت ضدالتهابی ترکیبات مورد مطالعه با آزمون ممانعت از دناتوره شدن پروتئین سرم با جذب نوری </span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">nm</span></span><span style="font-family:b mitra;">660</span> <span style="font-family:b mitra;">بررسی گردید. در نهایت میزان فلاونوئیدها به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلراید نیز اندازهگیری گردید.</span><span style="font-family:b mitra;"> برای مقایسه آنها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد.</span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;">یافتهها:</span></strong> <span style="font-family:b mitra;">توان آنتی اکسیدانی و میزان فلاونوئیدها چای ایرانی به ترتیب معادل 03/0</span>±<span style="font-family:b mitra;">231/ </span><span style="font-family:b mitra;">0 و </span><span style="font-family:b mitra;">0005/0</span>±<span style="font-family:b mitra;">0242/0</span> <span style="font-family:b mitra;">شد.</span> <span style="font-family:b mitra;">میزان خاصیت ضدالتهابی چای سبز با میزان 001/0</span>±<span style="font-family:b mitra;">01/0 بیش از چای سیاه ایرانی (</span><span style="font-family:b mitra;">045/0=</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">p</span></span><span style="font-family:b mitra;">)</span><span style="font-family:b mitra;"> و نمونه وارداتی بود (027/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:b mitra;">). </span><span style="font-family:b mitra;">در خصوص میزان فلاونوئیدها تفاوت معنیداری بین گروهها مشاهده شد. میزان فلاونوئیدها چای سیاه بالاتر از چای وارداتی (045/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:b mitra;">) و از چای سبز (038/0</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;">P=</span></span><span style="font-family:b mitra;">) بود.</span><br>
<strong><span style="font-family:b mitra;">نتیجهگیری:</span></strong> <span style="font-family:b mitra;">این بررسی، پتانسیل ارزش غذایی چای ایرانی را با توجه به مقدار فلاونوئیدها و متعاقباً توان قابل ملاحظهای از قدرت آنتی اکسیدانی نسبت به چایهای وارداتی </span><span style="font-family:b mitra;">بهطور مشخصی بارز نمود.</span></p>
<p><strong>Introduction:</strong> In recent years, there has been a growing interest in using food for prevention of disease. Tea is the natural source of caffeine, theophylline, theanine, ascorbate, and antioxidants. The objective of this study was to assess the antioxidant capacity, anti-inflammatory effects and flavonoids of Iranian tea from Rudsar and imported black tea in comparison with green tea.<br>
<strong>Methods:</strong> In this cross-sectional study, three samples of each type of tea were randomly collected from chain stores and Tehran Central Market. Then, in order to assess the antioxidant capacity of different sorts of tea, copper ion resuscitation was assessed with the presence of copper reagent and its light absorption was evaluated at 450 nm. The anti-inflammatory capacity of the combinations under this study were evaluated with inhibition albumin serum denaturation at 660 nm. Finally, total flavonoids were measured via aluminum chloride colorimetric method. One-way ANOVA test was also used to compare them.<br>
<strong>Results:</strong> The antioxidant capacity and total flavonoids of Iranian tea were 0.231<strong><span dir="RTL">±</span></strong>0.03 and 0.0242<strong><span dir="RTL">±</span></strong>0.0005, respectively. The anti-inflammatory activity of green tea was 0.01<strong><span dir="RTL">±</span></strong> 0.001. This amount was more than that of Iranian black tea (P=0.045) and more than that of imported black tea (P=0.027). The level of flavonoids contents of Iranian black tea was significantly different from imported black tea (P=0.045) and green tea (P=0.038).<br>
<strong>Conclusion:</strong> In this study, the nutrition value of Iranian tea was compared with imported tea concerning the flavonoids and consequently, a considerable antioxidant capacity was detected.</p>
فلاونوئیدهای کل, آنتیاکسیدان, ضدالتهاب, چای
Total flavonoids, antioxidant, anti-inflammatory, tea
107
113
http://journal.jmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-43-1&slc_lang=fa&sid=1
Simin
Naseri
سیمین
ناصری
10031947532846001076
10031947532846001076
No
Department of Environmental Health Engineering, Faculty of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Somayeh
Abbasikia
سمیه
عباسی کیا
10031947532846001077
10031947532846001077
No
Faculty of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
Parisa
Sadighara
پریسا
صدیق آرا
sadighara@farabi.tums.ac.ir
10031947532846001078
10031947532846001078
Yes
Department of Food Safety, Faculty of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران