دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1399 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 531-525 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار، مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
2- دانشجوی دندانپزشکی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
3- استادیار پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
4- استاد، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
5- استادیار پریودنتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران ، ssalarisedigh@gmail.com
6- مرکز تحقیقات فیزیولوژی- فارماکولوژی، پژوهشکده علوم پایه پزشکی، گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
چکیده:   (1766 مشاهده)
مقدمه و هدف: از آنجا که سولفات مس به ­عنوان کوفاکتور آنزیم‌ها عمل می‌کند، می‌تواند بر روی بافت‌های دهان و دندان اثر بگذارد. بنابراین هدف از این مطالعه تجربی، تعیین میکروسکوپی اثر محلول سولفات مس بر بافت‌های نرم و سخت دهان بود.
روش کار: در این مطالعه تجربی از 14 سر موش صحرایی نر (250- 200 ‌گرم) استفاده شد، موش‌ها به دو گروه کنترل و درمان تقسیم شدند، گروه درمان سولفات مس خوراکی ( mg/kg200) به مدت 80 روز دریافت کردند. پس از بیهوشی با اتر و خون‌گیری از قلب، زبان و فک آنها نیز برای بررسی میکروسکوپی جدا شد. آنزیم‌های کبدی سرم خون اندازه‌گیری شدند. نمونه‌های بافتی از نظر میزان التهاب، تعداد عروق خونی در واحد سطح، درصد بافت فیبروتیک، نکروز، زخم مخاطی، آتروفی و هیپرپلازی اپی‌تلیوم سطحی، خونریزی و کلسیفیکاسیون پالپ دندان بررسی شدند. داده‌ها با SPSS نسخه 22 و با استفاده از آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.
یافته­ ها: آنزیم‌های AST و ALT تفاوت معنا‌داری را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (0/001>p)؛ اما آنزیمALP  تفاوت معنا‌داری را در مقایسه با گروه شاهد نشان نداد. تعداد عروق خونی در لثه و زبان تفاوت معناداری را نشان داد. التهاب، فیبروتیک شدن، نکروز، زخم مخاطی، خونریزی، آتروفی و هایپرپلازی اپی‌تلیوم سطحی و کلسیفیکاسیون پالپ دندان در هیچ کدام از نمونه‌های زبان و فک وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: مسمومیت با سولفات مس میزان آنژیوژنز را در بافت‌های دهان و دندان افزایش داد و در به وجود آمدن التهاب، خونریزی، آتروفی یا زخم اپی‌تلیال، نکروز بافت فیبروتیک در مخاط دهان و بافت زبانی و کلسیفیکاسیون پالپ دندان نقشی نداشت.
واژه‌های کلیدی: آنژیوژنز، مس، التهاب
متن کامل [PDF 734 kb]   (1215 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم پزشکی / فيزيولوژي
دریافت: 1399/4/21 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1399/11/6

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.