دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 768-767 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


کارشناس ارشد، گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌ها، مرکز بهداشت استان، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران ، abbas_hosseinalipour@yahoo.com
چکیده:   (2007 مشاهده)
سردبیر محترم
بر اساس آخرین آمار اعلام­ شده توسط سازمان جهانی بهداشت، پاندمی کووید-19 سبب ابتلای 119،641،349 نفر و مرگ 266،592،5 نفر در سراسر جهان شده ­است (1). همزمان با شیوع گسترده این بیماری، دولت ­ها با اعمال محدودیت در تردد و جابجایی، تعطیلی مدارس و دانشگاه ­ها و همچنین ترویج استفاده از ماسک و آموزش رفتار بهداشتی، تلاش کردند تا روند رو به رشد ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس SARS-CoV-2، را کنترل کرده و کاهش دهند که البته این محدودیت­ ها با گذشت زمان کاهش پیدا کرد. تحقیقات نشان می­ دهد که بیماران مبتلا به فشارخون بالا در معرض خطر ابتلا به نوع شدید کووید-19 هستند و میزان مرگ و میر نیز در آنها نسبتا بالا می­ باشد (2) لذا در شرایطی که همه تمرکز بر روی بیماری کووید-19 معطوف شده ­است، ضرورت دارد مراکز خدمات جامع سلامت، طبق دستورالعمل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، شرایط مطلوبی را برای ویزیت هر سه ماه یکبار توسط پزشک و مراقبت ماهیانه، توسط مراقبین سلامت فراهم کنند تا این بیماری به نحو مطلوب کنترل و عوارض و مشکلات احتمالی به موقع شناسایی و درمان شود.
نگرانی و ترس از ابتلا به کووید-19 در افراد مبتلا به بیماری­ های زمینه ­ای از جمله فشارخون بالا، یکی از عوامل تأثیرگذار در دریافت به موقع خدمات مورد نیاز بیماران ذکر شده ­است. در یک تحقیق، ترس از ابتلا به کووید-19 در زمان مراجعه به مراکز ارائه مراقبت و محدودیت در تردد، از موانع عمده دسترسی بیماران مبتلا به بیماری­ های غیرواگیر به مراقبت معمول، عنوان گردید (3). لذا باید به بیماران، اطمینان خاطر داده­ شود که دستورالعمل­ های بهداشتی در محل ارائه خدمت، رعایت می­ گردد و کارکنان حاضر در آن مرکز نیز با رعایت پروتکل­ های بهداشتی مانند استفاده ماسک، شستشوی دست با مایع الکلی، ضدعفونی وسایل، گندزدایی سطوح، استفاده از وسایل یکبار مصرف و تهویۀ هوای محیط، مانع انتقال ویروس کووید-19 به آنان می ­شوند. اگرچه اقداماتی مانند فاصله ­گذاری اجتماعی، ماندن در خانه و ممنوعیت سفر در پیشگیری از کووید-19 تأثیرات مثبتی داشته ­است (4) اما به موازات اعمال محدودیت­ های سراسری، رفتارهای بهداشتی بیماران نیز تغییراتی کرده ­است (5). لذا ضرورت دارد شش رفتار خودمراقبتی مؤثر بر کنترل فشارخون بالا شامل تبعیت از رژیم دارویی، تبعیت از رژیم غذایی کم نمک، تبعیت از عدم استعمال دخانیات، پرهیز از مصرف الکل و کنترل وزن (6) به بیماران آموزش داده­ شود تا کسانی که به دلیل محدودیت تردد، دسترسی آنها به مراکز و تسهیلات بهداشتی و درمانی کاهش یافته ­است؛ بتوانند سلامتی خود را حفظ و ارتقاء بخشند. نظر به اهمیت تداوم خدمات و مراقبت­ های بهداشتی و درمانی به بیماران مبتلا به فشارخون بالا، پیشنهاد می­ شود تا رسیدن به شرایط عادی، نکات زیر مد نظر قرار گیرد:
1. با تعیین وقت قبلی، زمینه برای مراجعه حضوری بیماران فراهم شود. در این صورت نگرانی بیمار از معطلی و ترس از حضور در محیط پر ازدحام و ابتلا به بیماری کووید-19، کاسته می­ شود.
2. در صورت عدم امکان برای مراجعه حضوری، ارائه مراقبت در منزل توسط پزشک و مراقب سلامت به ویژه برای افراد ناتوان و دارای معلولیت، سالمندان و افراد دارای بیماری­ های زمینه­ ای مختلف، می­ تواند به مدیریت بهتر موارد بیماری کمک نماید.
3. در کلیه مراحل پیگیری، مراقبت و درمان، برای مشاوره تلفنی مراقبین سلامت با بیماران و بالعکس، برنامه­ ریزی شود.
4. از نرم­ افزارهای شبکه ­های اجتماعی با قابلیت نصب روی تلفن همراه، برای ارتباط آنلاین با بیماران استفاده شود.
5. سبک زندگی سالم در گروه بیماران تحت پوشش ترویج گردد و برای اصلاح رویه های ناسالمی مانند کم­ تحرکی، تغذیه ناسالم، استعمال سیگار و مواد دخانی که زمینه ­ساز بروز سایر بیماری­ های تهدید کننده سلامتی هستند؛ اقدام شود.
6. برای حفظ سلامت روان، بیماران تشویق شوند تا با سایر اعضای خانواده، فامیل و دوستان ارتباط بیشتری برقرار کنند. در شرایط پاندمی می­ توان با استفاده از تلفن، شبکه­ های اجتماعی این ارتباط را برقرار و حفظ کرد.
متن کامل [PDF 247 kb]   (777 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: علوم بهداشت / بهداشت عمومی
دریافت: 1400/10/22 | پذیرش: 1400/11/23 | انتشار: 1400/11/29

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.