دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 798-789 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دکتری فیزولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم اجتماعی و فرهنگی، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران، ایران ، Izadi.mreza@gmail.com
2- دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
4- استاد، گروه قلب و عروق و مرکز تحقیقات قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده:   (1676 مشاهده)
مقدمه و هدف: یکی از بزرگترین موانع سلامت در میان جوامع امروز، چاقی است. اختلال در عملکرد اندوتلیال در افراد چاق نسبت به سایر افراد بیشتر است و آمادگی قلبی-تنفسی در این افراد پایین است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر انواع تمرینات تناوبی با شدت بالا بر سطوح آمادگی قلبی-تنفسی، سطوح اندوتلین-1 و نیتریک اکساید در افراد چاق بود.
روش کار: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. تعداد 100 نفر آزمودنی چاق (بر اساس نمایه توده بدنی) مراجعه­ کننده به بیمارستان شریعتی تهران، به­ صورت تصادفی به چهار گروه تمرین تناوبی با شدت بالا تردمیل (HIIT-TR)، دوچرخه (CY)، ترکیبی (CO) و کنترل (C) تقسیم شدند. آزمودنی­ های گروه­ های تمرینی به مدت 12 هفته به تمرین پرداختند. نمونه خونی و آزمون ­های آمادگی توان قلبی-تنفسی آزمودنی­ ها در دو نوبت پیش ­آزمون و پس ­آزمون سنجش شد. برای سنجش سطوح نیتریک اکساید (NO) و اندوتلین-1 (ET-1) از روش الایزا استفاده شد و از آنالیز واریانس یک­
طرفه و دوطرفه برای بررسی تغییرات داده ­ها استفاده شد.

یافته­ ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد پس از 12هفته تمرین، میزان اکسیژن مصرفی اوج (VO2 peak) در گروه ­های تمرینی در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته است (0/001>p) و در گروه HIIT-TR نسبت به گروه HIIT-CO افزایش بیشتری داشت (0/01>p). در گروه TR، میزان افزایش NOx نسبت به سایر گروه­های تمرینی بیشتر بود (0/01>p). تمرین، سطوح پلاسمایی ET-1 را در گروه­های تمرینی TR و CO را کاهش داد، در حالی­که سطوح ET-1 در گروه CY با گروه CTR اختلاف معناداری ندارد (0/05<p).
نتیجه ­گیری: احتمالا تمرینات HIIT از طریق افزایش عوامل بیوشیمیایی گشادکننده عروق و کاهش عوامل تنگی عروق در افراد چاق، باعث بهبود میزان اکسیژن مصرفی اوج (به ­ویژه در گروه HIIT با تحمل وزن و ترکیبی) و مدت زمان انجام فعالیت و نیز افزایش میانگین حداکثر ضربان قلب در گروه ­های تمرینی نسبت به گروه کنترل شده ­است.
متن کامل [PDF 736 kb]   (932 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم پزشکی / فيزيولوژي
دریافت: 1400/9/6 | پذیرش: 1400/10/13 | انتشار: 1400/12/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.