دوره 6، شماره 2 - ( پاییز-زمستان 1398 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 221-214 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار، گروه اتاق عمل و مرکز تروما، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2- مربی، گروه آمار، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
چکیده:   (2369 مشاهده)
مقدمه و هدف: اختلال خواب یکی از مشکلات اصلی بیماران مبتلا به سرطان است که کیفیت زندگی آنان را تحت تأثیر قرار می‌دهد، لذا پژوهش حاضر جهت بررسی تأثیر تجسم  هدایت­شده بر کیفیت خواب در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
 روش کار: پژوهش حاضر از نوع کار آزمایی بالینی است که روی 70 بیمار سرطانی صورت پذیرفت. انتخاب نمونه‌ها برای مطالعه به‌طور تصادفی بود. نمونه‌ها به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شده و در شروع مطالعه، پرسشنامه‌های دموگرافیک و کیفیت خواب پیتزبورگ را تکمیل کردند. سپس گروه مداخله 9 جلسه، تحت آموزش تجسم هدایت‌شده از طریق گوش دادن به سی­دی قرار گرفت و پس از انجام مداخله، دو گروه مجدداً پرسشنامه‌ها را  تکمیل کردند. نتایج حاصل با استفاده از نرم‌افزار SPSS-16 به‌وسیله‌ی آزمون‌های مجذور خی، t-test و ANCOVA مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد بین  اطلاعات دموگرافیک نمونه های  مورد مطالعه در پس‌آزمون در مقایسه با پیش‌آزمون تفاوت معنی‌دار وجود نداشت؛ درحالی ‌که میانگین نمرات گروه مداخله در متغیر کیفیت خواب در پس‌آزمون نسبت به گروه کنترل معنی‌دار بود (001/0>p).
نتیجه‌گیری: تجسم  هدایت­شده باعث بهبودی کیفیت خواب در بیماران مبتلابه سرطان می­­شود، بنابراین پرسنل درمانی می‌توانند از این روش در بهبود کیفیت خواب در بیماران سرطانی استفاده نمایند.
واژه‌های کلیدی: تجسم هدایت‌شده، کیفیت خواب، سرطان
متن کامل [PDF 511 kb]   (1869 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: علوم پزشکی/ پرستاری
دریافت: 1398/8/18 | پذیرش: 1398/10/4 | انتشار: 1399/1/17

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.